Żywność ekologiczna

Dobroczynne właściwości żółtego sera

Autor: Moniecka Spółdzielnia Mleczarska
Źródło: Moniecka Spółdzielnia Mleczarska
Od pewnego czasu furorę w supermarketach robią tak zwane „kramy eko”. To półki, gdzie znaleźć można wyłącznie produkty ekologiczne.

Kilkadziesiąt lat temu nikt o czymś takim nie mówił. Co więc się wydarzyło?

Do wyrobu produktów spożywczych używano wcześniej zdecydowanie mniej chemicznych dodatków niż aktualnie. Coś co było jeszcze jakiś czas temu normą, teraz już wpisuje się w kategorię „żywność ekologiczna”. Niestety, taśmowa produkcja, modyfikacje i inne „poprawki” skazują nas na poszukiwanie zdrowych produktów.

Najlepiej tak naprawdę wyszukać jedno, dobre miejsce, gdzie można nabyć zdrową i smaczną żywność ze sprawdzonego źródła. Sprawdźmy, może niedaleko mamy niewielki kram z warzywami dostarczanymi przez lokalnych rolników. Możemy nawet wybrać się do jakiegoś gospodarstwa i tam robić zakupy – część właścicieli gospodarstw od pewnego czasu już pozwala na zakupy, które robimy w sposób od lat już znany w wielu innych krajach. Przybywamy do gospodarstwa, dostajemy skrzynkę i wędrujemy między zagony wykopując to, na co mamy ochotę. Przy wyjeździe płacimy, zazwyczaj mniej niż za sklepową żywność „bio”.

Da się też zauważyć pewną tendencję – mianowicie produkty ekologiczne są teraz trendy. Nie idzie wyłącznie o żywność, ale też ubrania, dodatki, buty, kosmetyki, AGD i właściwie wszystko z naszego otoczenia. Widać, że jeśli coś ma metkę „bio” automatycznie jest rozchwytywane , a dodatkowo jeszcze o połowę droższe niż „normalne” produkty. Nie jest to niedobra czy szkodliwa moda, to przykre jednak, że jest wiele osób, które nie zwróciłyby nigdy uwagi na sposób uprawy roślin czy hodowli zwierząt, albo też produkowania innych produktów – gdyby to nie było na czasie.czytaj tu zdjęcie w krysztale zdjęcie w krysztaleMiejmy nadzieję, że ta moda nie przeminie i żywność ekologiczna będzie często pojawiać się na naszych stołach (internetowy sklep ze zdrową żywnością Ekoj.pl).