Powitaj zimę z radością – poznaj niezawodny patent na chłód!

Zimowe dni to nieprzyjemny czas dla zmarzluchów.
Zazwyczaj pragniemy wtedy skryć się w ciepłym domu i z rozgrzewającą herbatą zasiąść do naszej ulubionej lektury czy do wybranego filmu. Ale czy zima musi być taka „zimna”?

Zobacz, co możesz zrobić, aby uchronić się przed przenikliwym zimnem.

sweter

Autor: Evelyn Hill
Źródło: http://www.flickr.com

Istnieje mnóstwo sposobów na ochronę przed chłodem. Możemy pić dużo rozgrzewających napojów, chować się przed nim w domu. Jednak najlepszym pomysłem jest odpowiednie ubranie.

Wełna – świetny patent na zimę!

Wełna jest naturalnym włóknem pochodzącym z włosia zwierząt.
Pozyskujemy ją między innymi od kóz, owiec, lam, wielbłądów jak również królików. Ze względu na charakterystyczne właściwości włókna, wełna jest wykorzystywana do wyrobu wysokiej jakości
tkanin, dzianin czy włóknin.
Wełna była znana od czasów starożytnych. Ta znakomitej jakości jest bardzo miękka, puszysta i wyróżnia się cienkimi włóknami, które mają długość od 4 do 12 cm. Taką wspaniałą wełnę pozyskuje się z okrywy włosowej owiec rasy merynos. Z kolei z włosia kóz kaszmirskich uzyskuje się inny znamienity gatunek wełny tj. kaszmir. Grubsza wełna jest pozyskiwana z włosia owiec długowełnistych i nizinnych. Włókno wełny pochodzącej od tych zwierząt może osiągać długość aż do 40 cm. Dzianina wełniana jest niezawodnym zabezpieczeniem przed chłodem.

Wełna gotowana: co to takiego?

Jeśli w swojej garderobie znajdziesz berety, szaliki albo swetry, najprawdopodobniej są one zrobione właśnie z gotowanej wełny. Wełna gotowana (inaczej wełna parzona) różni się od standardowej wełny tym, iż jest bardziej zbita. Dlaczego? Dlatego, że została uprzednio poddana obróbce termicznej i z tego powodu skurczyła się. W trakcie obróbki wełna kurczy się o ok. 20-30% swojej objętości! Dzięki temu wełna gotowana jewełna (zobacz włókniny igłowane międzypodszewkowe)cydowanie cieplejsza, fantastycznie sprawdza się w chłodne dni. Dodatkowo w przeciwieństwie do tradycyjnej wełny, jest w mniejszym stopniu podatna na zabrudzenia i co ważne nie przyczynia się do powstawania reakcji alergicznych, takich jak: swędzenie czy kłopotliwa wysypka.

Jakie jeszcze plusy ma parzona wełna?

sweter z wełny

Autor: McArthurGlen Designer Outlets
Źródło: http://www.flickr.com

W odróżnieniu od tradycyjnej wełny jest miękka, szalenie miła w dotyku. To elastyczny, mięsisty oraz lejący materiał, niejednokrotnie wykorzystywany w krawiectwie.
Dodatkowo – oprócz tego, że fantastycznie chroni przed chłodem, z powodu swojego składu, dzianina wykonana z gotowanej wełny jest przewiewna, pozwala oddychać naszej skórze.
Z wełny parzonej powstają także fantastyczne sukienki, garsonki, tuniki, płaszcze i kurtki na zimę.
Aby mieć pewność, iż nasz wełniany płaszcz tudzież kurtka w odpowiedni sposób zabezpieczą nas przed niskimi temperaturami warto je uprzednio ocieplić.
Z gotowaną wełną, każdy zmarzluch powita mroźne dni z radością!