O czym powinno się pamiętać wybierając wok

wok

Autor: Silit
Źródło: Silit

Kuchnia to najważniejszy element niejednego domu . Jest miejscem przygotowywania potraw, a także częstokroć odgrywa rolę domowego centrum spotkań.

Jeszcze niedawno jedynymi spotykanymi tam naczyniami do przygotowania potraw były garnki, rondle i patelnie. Aktualnie obserwuje się pewną zmianę. W polskich kuchniach zagościł wok.

Rodzaje woków
W naszym kraju wok to do tej pory innowacyjne urządzenie. Tymczasem w wśród Azjatów jest on najważniejszym naczyniem w kuchni. Bardzo przypomina patelnię, jednakże odróżnia się od niej zaokrąglonym kształtem oraz o niebo większą szybkością przyrządzania posiłków. Produkowanych jest kilkaparę rodzajów tychże naczyń biorąc pod uwagę sposób ich wykonania. Są to: woki żelazne, woki żeliwne, woki ze stali węglowej, woki emaliowane i woki z powłoką nieprzywierającą.

Jak najlepiej gotować w woku
Najczęściej używaną metodą przygotowania posiłków w tym azjatyckim naczyniu jest smażenie i mieszanie na mocno rozgrzanym oleju. Ta forma gotowania, zwana stir-frying powoduje, że składniki użyte do przygotowania potrawy nie pozbywają się wartości odżywczych. Dzieje się tak, ponieważ gorący olej smaży powierzchnię, rozgrzewając jedynie wnętrze. Warte uwagi jest, aby potrawę znajdującą się w woku dużo razy mieszać. Pozwoli to uniknąć przylegania jedzenia do naczynia. Nie należy też zapominać, aby na początku smażyć składniki, które potrzebują więcej czasu. Drugą, praktykowaną metodą gotowania w woku jest deep-fry, czyli przygotowywanie na dużej ilości oleju.

Wok żeliwny przyjął się w Polsce
Woki w Chinach wykonywane są często z żelaza. W Polsce natomiast dużym zainteresowaniem cieszą się woki żeliwne. Ten rodzaj naczynia jest popularny ze względu na materiał, z którego jest wykonany. Wok żeliwny nie tylko szybko się nagrzewa i bardzo długo utrzymuje ciepło, ale także zapobiega przywieraniu potraw.

Interesują Cię opisane tutaj artykuły? Jeśli tak, to super – dajemy również dla Ciebie darmowe wejście (http://www.emanta.pl/glosniki-bluetooth) do następnej witryny.

Grunt to rozeznanie
Bez względu na to jaki rodzaj woku będzie służył w naszej kuchni, przy jego zakupie należy się starannie rozeznać w rodzaju materiału, z którego został wykonany. Obecnie wiele jest imitacji oryginału, które niczym nie różnią się od zwykłej, dobrze nam znanej patelni.