Co Ty wiesz o winie? Czy wiesz jak należy pić i serwować wino? Ten cały ceremoniał powinieneś znać

Osoba dobrze wychowana, konsumując wino, powinna zachowywać się w ten sposób, jakby je kosztowała. Długie lata uprawiania winorośli zmieniły tę tradycję w sztukę. Dla wielbiciela tego trunku kosztowanie wina to nie tylko i wyłącznie odbieranie jego smaku i aromatu zmysłami, lecz również czynność niemalże poznawcza. Jak najlepiej kosztować wino? Jak je podawać gościom?

Designerskie zestawy do wina

Autor: Calvado.pl
Źródło: Calvado.pl
Poddawanie trunku analizie poprzez zmysły wart koncentracji oraz uwagi. Stąd też degustacja wina (Deco Salon) wymaga czynnego uczestnictwa, w jakim ważne stają się preferencje smakowe, dotychczasowe doświadczenie czy pamięć do rejestrowania smaków i aromatów. W państwach o bogatej tradycji uprawiania winorośli, takich jak Hiszpania, Włochy czy Francja, delektowanie się winem stanowi prawdziwą sztukę, umiejętność życia. A zatem korzystnie poznać elementarne kryteria oceniania wina. Wiadomości te są nieodzowne dla osób, jakie chcą we właściwy sposób podejmować gości.

Analizę barwy i aromatu wina należy dokonywać w bardzo dyskretny sposób. Czymś odmiennym jest smakowanie i ocena wina przy stole niż podczas degustacji przeznaczonej dla koneserów win w winiarniach czy piwnicach producentów. Przy stole wystarczy wykonać lekki obrót kieliszkiem, ażeby docenić aromat i bukiet, oraz wziąć wielki łyk pozwalający wydać sąd o poziomie wina. Podając naprawdę idealne, stare wino, gospodarz powinien wyjaśnić jego pochodzenie a także rok. Jeżeli wino jest rzeczywiście świetne, to właściwie danie jest dodatkiem do niego, a nie na odwrót. Do wina niezbędne są właściwe kieliszki, lecz także inne naczynia jak karafka do wina od Deco Salon. Nie jest co prawda konieczna, lecz wino (zobacz: wino do gastronomii) w niej prezentuje się bardzo smakowicie.

Lampki białego wina

Autor: Didriks
Źródło: http://www.flickr.com
Wino powinno być podane przed kolacją, a więc zdekantowane oraz doprowadzone do właściwej temperatury. Należy wyciąć lak spod pierścienia szyjki. Wtedy, po odwróceniu butelki, do kieliszków nie wpadną okruchy plomby. Następnie dokładnie, ale sprawnie, czyścimy serwetką szyjkę wewnątrz i zewnątrz. Nie można popisywać się na oczach zaproszonych gości ruchami zawodowego kipera, ale umożliwić degustować wino w realnie jak najbardziej dogodnych warunkach. W każdym razie nie możemy zapominać, że właściwości i aromat wina są nietrwałe więc pogarszają się w konsekwencji poruszania butelką – stąd też nie można gwałtownie nią potrząsać. Miejmy to na uwadze, to są elementarne kwestie w zakresie podawania wina czy wody (czytaj tutaj…). Najlepiej stosować je w każdej sytuacji.